Hensyn og hjælpsomhed i trafikken.


Hensynsfuldhed og hjælpsomhed i trafikken er for mange blevet en ting der høre fortiden til, jeg synes dog at jeg oplever det hver dag, fornyligt at en cykellist som vælter, der gik ikke andet en få sekunder før vi var 3 mand om ham for at hjælpe.
Jeg synes at have oplevet at de fleste i trafikken glemmer at se efter at der er mange der viser hensyn til dem, for eksempel hvis de selv laver fejl.
Nu har jeg været kørelærer i Hørsholm i 10 år og i de år, har jeg kun oplevet at nogle har givet os fingeren en gang.
Men jeg oplever næsten at de øvrige trafikanter er hurtige til at bruge hornet, men det sekund de ser skolevogns skiltet virker de undskyldende.
Jeg oplevet en gang at køre gennem København, hvor jeg havde tabt det ene skilt bagpå og vi oplevede ingen sure miner.

Man høre tit om at man skal købe en pyt knap, men ved du hvad, det handler bare om at give de andre lov til at lave fejl.
For mange år siden oplevede jeg en elev blive sur over en anden bilist kom til at køre ind foran os, han blev omgående sur og begyndte at skælde ud. Det hele skete men jeg kørte for en anden køreskole i Hørsholm. Den lukkede et år efter jeg startede. Og lige inden den lukkede åbnede jeg Malms køreskole.
Jeg fik forklaret ham at den anden bilist nok havde lavet en fejl og det nok ikke var vedkommendes hensigt at skræmme han eller lave en farlig situation, jeg kunne tydelig se at han tænkte over hvad jeg havde sagt. Efter et par køregang valgte han at køre med en anden kørelærer, grundet jeg havde lang vente tid på køretimer. (Nu er jeg igen glad for at have startet Malms køreskole.) Men efter en køretur med kørelæreren ringede han mig næste grædende op og forklarede en oplevelse de havde haft, hvor en lastbil var trukket ind foran dem og kørelæreren var kommet op i den røde felt. Som eleven sagde: “lastbil kunne jo ikke gøre for det, for ellers kunne han jo ikke komme med færgen.”
Sådan en køreelev vil jo aldrig blive hidsig igen, men han vil derimod vise hensynsfuldhed over for andre trafikanter, han vil se hvor de har det svært, han vil gøre hvad han kan for at hjælpe i trafikken. For trafikken er et sted for os alle.

Noget jeg oplever mindst en gang hver 14. dag er, hvis jeg kører på en 3 sporet motorvej, jeg kører for eksempel i bane et (banen længst til højre) og er igang med at indhente en lastbil, oplever jeg at den bil der er igang med at overhale mig trækker ud i 3. vognbane for at give mig plads til at komme ud, der ved kan jeg holde farten, jeg bliver ikke til ulempe for ham, ved at lave en dum manøvre og der ved glider trafikken bedre.

Du har sikkert også oplevet at du selv eller andre holder tilbage for en bil der vil ud fra en sidevej mens vi alle holder i kø i forvejen.

Hver eneste dag er der nogen der hjælpe hinanden.

Prøv at tænk på den glæde det giver eller den glæde det var at få et lift en regnvejrsdag.
Hver morgen køre vi forbi de samme mennesker, som står og venter på deres bus, jeg ved ikke med dig, men jeg tænker da tit på at stoppe og give en af dem et lift. Og før du tænker hvorfor jeg så ikke gør det, ja.
Så kan jeg da sige at jeg gør det tit.
Noget du skulle prøve en dag er at tage en tomler op. Hold da op nogle sjove historier du får med dig.

Jeg vil mene at vi alle bør fokuser på det positive i trafikken og ikke lade os påvirke af andres negative holdninger, ej heller af medierne.

Det at vise hensyn koster dig så lidt men hjælpe så mange.

Af Martin Malm Johansen