Sikke et smukt land vi har.


Sikke et smukt land vi har.

Vi bor i Danmark og i et af de lande, hvor vi er gode til at holde miljøet rent; men hvordan kan det så være, at når jeg samler affald langs min ejendom – jeg bor på en mindre gård langs små 200 meter vej – så kan jeg samle ca. 1-2 kg. affald 2 gange om året?
Det vil sige at pr. km dér hvor jeg bor, kunne jeg samle ca. 10 kg pr. år.
Vejdirektoratet samler ca. 5000 ton op hvert år – gad vide hvor meget kommunerne samler?
Men hvad ligger der af affald? – noget af det jeg samler op er dåser – både danske og udenlandske, cigaret skodder, slikpapir, fastfood og meget meget mere.

Vi kan godt lide tanken om, at vi har et godt og rent miljø; men i den sidste ende handler det jo bare om, at vi har et rent og sundt sted at bo.

Som kørelærer bruger jeg meget tid på vejene og dér ser man godt nok meget affald. Det gør ondt at se, hvor ligeglade vi er. Jeg har sågar hørt en bilist sige, efter han smed en cigaretpakke ud af vinduet: “Så er der jo også arbejde til andre.”
De “andre” får løn af din og min skat.
Jeg vil da hellere betale skat til vore ældre eller til de skoler, hvor børn og unge kan finde en god klimavenlig løsning på nogle af alle de andre problemer, vi har her i vores smukke verden.

Men prøv en gang at tænke over, hvor meget du selv er villig til at gøre for vores miljø. Hvornår har du sidst været ude og samle affald?
Jeg har være på jagt på Fyn for nogle få år siden og da skytten kom for at hente mig, ønskede han mig tillykke, da jeg kom slæbene med en sort sæk med noget i. Hvorefter han spurgte, hvad jeg havde skudt? Mit svar overraskede ham nok: “En masse affald – jeg synes jeg ville bruge tiden på noget fornuftigt, mens jeg ventede.”

Det giver faktisk anerkendelse at samle affald.

Hvad tænker du selv, når du ser det ligge dér og griner op til dig?
Og hvad får det dig til at tænke, når du ser andre samle op?

Jeg synes, der er mange spørgsmål at stille til dette emne og meget, vi kan snakke om. Men ville det ikke være bedre at snakke om det, mens vi gør en forskel?

Men hvad siger I til, vi deler denne blog og gør noget ved det?
Lad os sige søndag den 2. Februar kl 9 i Hørsholm, ved køreskolen?

Af
Kørelærer Martin Malm Johansen
Malms Køreskole